Jag längtar
Här är bilder och en dikt jag skrev förra sommaren.



MORGONMJÖLKNING
Tänk att i tidig morgons timma,
traska genom dimma
För att hitta dina vänner,
de käraste du känner
I en hage vid en sjö
som är eran egna lilla ö
Att stilla vakna
med dem du ägnat natten att sakna
Att mötas av en mules mjuka hej
då hon förklarar att hon gillar dej.
Hon blåser ömt i ditt öra
och gör det du ber henne att göra.
Sakta vandrar ni mot ladugårns dörr
Dit ni gått så många gånger förr.
Hon ställer sig snällt i sitt bås
och hoppas att du vill umgås.
Hon älskar när du tar de lungt
när hon känner att hon är din höjdpunkt
Att hon förgyller din tillvaro
så du belönar henne med din närvaro
Tänk att luta din kind
mot en päls,
mjuk som en sommarvind.
Att höra mjölkmaskinen pulsera
och få utrymme att fundera
Höra kossan noga tugga
tugga efter tugga.
Godmorgon

Småland bjuder på höst
Har tillbringat ett par dagar i Kalmar som är världens härligaste sommarsstad, inte lika underbar såhär på hösten. Kallt och blåsigt men trots det, ack så charmigt!
I ett av dessa husen skulle jag och mina möbler trivas som fisken i vattnet. Mysigt och gammalt med Kalmarslott och havet som närmsta granne. Frågan är dock hur högt det är i tak...
Finns det något vackrare än löv i höstfärger?
Sötnosen Mimmi, som blev besökt, vet att jag älskar pepparkaksfil och hade hittat säsongens första i Kalmar. Gissa om jag blev glad?! Denna, från Emåmejeriet i Småländska Hultsfred var en ny bekantskap för mej. Den var inte helt klockren men absolut en bra start på pepparkakssäsongen. När jag kommer upp till Skaraborg igen på söndag ska jag ge mej ut på jakt, vet att jag hittade någon förra året som var helt underbar.
Tjing! /Linnea
Sorgens dag
Sedan startar dagens rutinarbeten för att se till så att alla kossor får den omvårdnad de förtjänar. Tid och rum försvinner när fokuset på att göra alla kossor nöjda och glada tar över.
Men det finns dagar då jag inte räcker till.... Det är många kossor att ta hand om och jag har höga krav på att se till så att varje individ trivs och mår bra.
Kossorna betyder väldigt mycket för mig, kanske mer än vad som kan tyckas vara "normalt", de är mitt liv, mina systrar och min största glädje.
I dag är därför en dag i sorgens tecken. Lilla Göta som är en av mina älskade kor har blivit jättesjuk, hon har fått tarmomvridning och hennes liv går inte att rädda. Jag har kämpat med henne hela dagen, försökt få henne att äta och dricka, promenerat med henne i den friska luften och haft långa kram-stunder med henne för att få henne att inte ge upp. Men hoppet är ute för henne och det enda rätta är att låta henne vila i frid.
Att tvingas ta ett beslut när eller om man ska avsluta någon annans liv är det svåraste man kan göra. Det är så svårt så att det i bland kan få mig att tvivla på varför jag har valt det här yrket. Men i nästa stund tänker jag att de djur som jag tar hand om tycker om att leva, de tycker om att bli älskade och de litar på mig. Jag har nog ändå ett ansvar att göra mitt bästa varje dag för att varje ko ska känna sig tillfreds och se till att ingen ska behöva lida.
I dag tycks tårarna inte vilja ta slut

Vila i frid älskade Göta, du tappra underbara Prinsessa
Rester är vardagslyx
Det bästa med att laga mycket mat är att det oftast blir rester. Resterna från helgens tapasfest har jag levt på i flera dagar nu.
Till exempel blev det superlyxiga mackor till kvällsmat här om dagen. Egenbakat bröd (superduper enkelt - recept kommer) med sallad, brieost och serranoskinka. Till det ett par kalla vildsvinsjärpar och de sista bitarna av tacokycklingen.
Idag far jag söderut, mot min kära smålandsskog. Räknar med att kunna leverera både det ena och det andra i mat och dryckesväg därifrån!
Tisdagar är enligt medelsvensken den tråkigaste dagen i veckan - make it special kära ni!
/Linnea
Kossor kan

På bilden syns Anders och Saulius som jobbar med mig på gården. De målar en av reaktorerna på insidan.
Världsvecka
I veckan som varit har jag lyckats fylla år. Det bjöds på Tapas - jag lagade mat en halv dag och herregud så mycket mat det blev! Vildsvinsjärpar, baconinlindade dadlar, rödbetor med getost, oliver, ostar, skinkor, grönsaker & röror i diverse former och vitlök, vitlök, vitlök!
Och när man har kalas får man presenter! Bland diverse fina vinflaskor och annat smått och gott utmärke sig den här presenten lite extra:
Kul att du var på deras föreläsning i veckan Therese - boken är superfin!
Med önskan om en härlig måndag! /Linnea
Lantbruksmässa på Elmia

På bilden syns koutställningens tävlande i klassen förstakalvare Holstein.

Jag stog i en monter för Ladugårdsförmännens riksförbund där jag är engagerad i riksförbundsstyrelsen.
Vi fick rekordmånga nya medlemmar och är väldigt nöjda!
Jag tog lite pauser från montern för att kolla in mässan. Här sitter jag och tittar på en föreläsning med författarparet Åsa och Mats Ottosson som tillsammans med fotografen Roine Magnusson givit ut boken Kor - en kärlekshistoria. Det är en helt underbar bok som alla måste ha hemma!!
Höst = soppa
Det enda som saknas i min lägenhet är en öppen spis och en stor gammal nedsutten chesterfieldfåtölj. Tillsvidare får jag nöja mej med min Mio-soffa, gammelfarmors lapptäcke, hemstickade strumpor och min iPad. Det är ju ändå kombinationen av gammalt och nytt som skapar livskvalitet!
Önskar dig en härlig höstdag! /Linnea
Kossorna på betet
Hälsade på mina kossor på betet i dag :)

Här är lilla Rödkullan "Elvan" som njuter av höstsolen

En något närgången gumma som försökte äta upp kameran

Underbara älskade

När jag skulle fota kossorna så råkade jag fastna i ett träsk. Kossornas uttryck
när jag försökte ta mig upp ur träsket är oslagbar.
De utlovade bilderna på Doris dotter Dorothea



Testar dryckesunderlägg från Smartphoto
För er som inte vet så är Smartphoto det nya namnet på Extrafilm. Det är en fotobutik på nätet där man kan beställa canvastavlor (jag är storkund), vanliga fotokopior, fotoböcker och fotopresenter o mycket mer.
Jag får testa Smartphotos produkter med jämna mellanrum mot att jag skriver en recension här på bloggen.
Den här gången valde jag att testa deras Dryckesunderlägg.
Jag har bara hunnit visa underläggen för en vän och han sa:
- Åhhh va snygga ölunderlägg, jag vill ha sånna, beställ på en gång, lova det, beställ nu!
Farmphoto behöver ett utbud som även lockar den manliga kunden, det här kanske är svaret på mitt sökande, för vilken man behöver inte ett ölunderlägg?

Här är resultatet!
Det var lite svårt att få vissa bilder att passa in i ramen för underläggen. Så jag fick välja liggande bilder som tålde att beskäras lite i kanterna. Det begränsar ju valet av bilder, men jag är ändå väldigt nöjd med resultatet.
Jag fick hem 6 underlägg av bra kvalité som lyfter fram mina foton till en hög nivå (och jag är ju kräsen med mina bilder).

Materialet...
Det är gjort av en halksäker baksida i materialet kork. Framsidan är av ett hårt glansigt material som tål värme och väta.

En ask i brun papp medföljer....

In action...
Morgonens kaffe får inviga gris-underlägget...
Är Ni sugna på att beställa så gå in på Smartphotos hemsida, de kostar 169:- för ett sexpack.
Doris + Mammoth = en gudomligt söt kvigkalv

(ursäkta den skitdåliga bilden, får ta en bättre i morgon)
Min underbara älskade Doris fick i dag en liten prinsessa! Pappan till kalven heter Mammoth, honom tror jag stenhårt på!
Jag är såååååå glad att det blev en liten kvigkalv. Mamma Doris är lite trött men väldigt stolt över sin Prinsessa!
Kvalitetstid och framtidens kor

Många små stunder varje dag ägnar jag åt kvalitetstid för korna. Kor har ett stort socialt behov, i en lösdrift som våra kossor bor i så kan korna få utlopp för sina sociala behov. Det är väldigt viktigt att de har kontakt med andra kor men det är också viktigt att de känner sig trygga med mig som ledare. Jag vill att de ska komma fram och gosa med mig och inte vika undan när jag kommer. Nu börjar jag så smått lära känna alla kossorna i ladugårn, det är ju 300 djur så det har tagit ett tag. Men nu blir jag slickad på och förföljd av en massa kor som tycker att jag ska klia just dem, I LOVE IT!!

Mina fina kvigor 2358 och 2361 flyttade från betet in i ladugården för några dagar sedan. De ska kalva om en månad och får komma in en tid innan kalvningen för att lära känna de andra kossorna, hur man ska ta sig runt i ladugården för att få mat och få en säng att vila i och så ska de självklart lära sig att vi som jobbar i ladugården är trygga människor som de kan lita på. På morgonen så hjälper jag dem så de hittar till foderbordet och kan äta och på kvällen hjälper jag dem att hitta en säng att vila i. Här står de ivrigt o väntar på att jag ska guida dem runt i ladugårn :)
100 saker man kan göra med en pumpa...
Förrförra helgen var jag och några vänner på Ölands skördefest och självklart köpte vi med oss en pumpa hem. Vet ni hur mycket man kan göra med en pumpa? Det blev pumpamos, pumpasoppa, försök till pumpachips... Ja vi till och med tog tillvara på fröna och rostade i ugnen.
Inte nog med det - det blev en hel massa pumpa över. Så här om kvällen började jag göra aprikos- och pumpamarmelad. Det blev väldigt mycket marmelad som nu fyller hela mitt kylskåp, någon som vill ha?
Jag har inte smakad den än, den skulle nämligen dra sig ett par dagar. Smaksättas med Whiskey skulle den också men i brist på sådan dryck blev det cointreau - nu smakar marmeladen alltså apelsinsprit också. Kanske är det en världskombination, kanske går den inte att äta... Jag återkommer med ett utlåtande.
Ha en fin torsdagkväll!
/Linnea
Kossorna stallas in

Nu börjar ladugårn fyllas på med flera djur.
Kossorma får vänta till våren innan dörren ut till betet öppnas igen och kvigorna har samlats in från de naturbeten som de varit på under sommaren.
Nu har vi bara ett gäng sinkor* kvar ute på betena, men de verkar lyckliga ute så de får vara kvar ett tag till.
Det är lika härligt att få hem alla djur på hösten som det är att släppa ut dem på våren, jag tror att djuren känner likadant. De verkar nöjda och tillfreds att äntligen få maten serverad och få sova i mjuka ströade bås.
*korna har en viloperiod när de är högdräktiga för att vila upp sig, sluta producera mjölk och ladda batterierna inför en ny laktation, det kallas för sinperiod och en sådan ko kallas för sinko. Våra kor sinläggs i 2-3 månader innan kalvningen, längden på perioden varierar beroende på deras inviduella behov.
PS. Linneas bullar var gudomligt goda, jag vill ha receptet och våra läsare också!!!
Morgonpromenad eller kanelbullar?

En tisdagmorgon mitt i veckan kan knappt börja på ett härligare vis. Ett par timmar senare klev jag in på kontoret med världens bullkorg, idag bli jag poppis! Therese de borde räcka till kvällens utbildning också ;)
/Linnea
Vackra Skara

Remningstorp i Skara
I dag är jag på besök i vackra Skara. Jag är med i en väldigt inspirerande utbildning genom DRIVHUSET som går ut på att jag ska utveckla mitt fotoföretag. Genom utbildningen så har vi tillgång att använda ett kontor i Skara så i bland (för sällan) så tar jag mig tid att inspireras och utvecklas. Även om jag älskar att vara med mina kossor så är det viktigt att ta sig tiden att komma i väg och göra något helt annat. Men det är svårt att veta vad jag ska göra med mina foton. I dagsläget så säljer jag vykort och tavlor på Sveriges lantbruk, natur och djurliv.
Vet Ni vad det bästa med dagen är? Jag var till ortopeden och tog bort mitt gips på handen, ÄNTLIGEN får jag jobba på riktigt igen!! Tjohooooooooooooooooooooo!
Det är jag som är KonsumentLinnea :)
Nu när Therese startat en ny blogg får också jag vara med på ett hörn, wohoo! Jag är absolut inte bonde och kan inte ta åt mig någon credd för byggning av biogasanläggningar eller mockning av koboxar. Däremot är jag uppvuxen på landet och har en förkärlek till naturen, loppisar, hästlukt, god mat och andra härligheter.

I helgen var jag och min kompis Mimmi hemma hos mina föräldrar i småland och tillverkade äppelmos - en hel dag tog det och en hel frys fyllde vi! Tänk ändå vad fantastiskt, de enda ingredienserna är äpplen från trädgården och några nypor socker! Farmors gamla hushållsassistent från 50-talet kan vara århundradets bästa investering, den kämpar tappert på, år efter år.
Vi ses! /Linnea
EKO-resa med LG-husdjurstjänst

Vi besökte flera välskötta gårdar i Tyskland. Bland annat denna där de hade ett 50-tal mjölkkor och ett eget mejeri där de förädlade mjölk. De hade även en restraurang och ett eget bryggeri (mumma)

Försäljning och provsmakning av de gudomliga ostarna direkt i mejeriet.

Efter mat,öl och ostprovning så intog samtliga en välbehövlig vila :)

Men vi vaknade till liv igen när vi kom fram till Tyskland vackraste slott (enligt tyskarna). Vi fick vandra en halvtimme för att komma upp till slottet.....

....men det var det värt, sååååå vackert!

Väl nere igen intog vi en kall öl på en uteservering med denna utsikt

Dag 2 så åkte vi till Munchen och den välbesökta oktoberfesten, vilken upplevelse!

Bönderna sveptes med i festligheterna!!

....och drack mängder av god öl!

...somliga införskaffades sig hattar...

Men vi är ju bönder så resans höjdpunkt var ju ändå ko-besöken!

I kohagen kände sig alla som hemma

Vackrare än så här blir det knappast

Hallluuuuuuuu, va pysslar du me?

Vi besökte en kyrka och klättrade upp i tornet, storslagen utsikt och vackra damer!

Mycket intressanta studiebesök

Tack LG-husdjurstjänst, ni gjorde det igen, en storslagen EKO-resa!
Biogasanläggningens utveckling

Johan och hans grävmaskin fixar markarbetet till biogasanläggningen.

Skånska Pågar från Norup gjuter plattan till en av brunnarna

Somliga (Johan och Tore) sliter.......

......mendans andra (Kristoffer) tar igen sig :)

En brunn är klar

Tre brunnar är klara....
Att fota kor är inte alltid så lätt





Biogasbygget

Nu är biogasbygget i full gång. Johan från Lundblads maskin gräver i vått och i torrt för snart kommer de första bitarna till anläggningen att sättas på plats. Ansvariga för biogasbygget önskar sig mindre regn så nu håller vi tummarna för det!
I kohagen på Nygården

Här är lilla Axet en väldigt snäll och glad kossa som förgyller mina dagar!

En nyfiken tjej som älskar att vara där det händer något... Stundtals glömmer hon dock bort att gå till roboten och bli mjölkad. När jag går för att hämta henne så är hon oftast upptagen med något hon tycker är viktigare.

Ko-stig.....

Glada kossor på sommarbete....

Kossorna tycker att det är väldigt spännande när markarbetena för biogasbygget har påbörjats i deras hage. De som kör med stora maskiner tycker inte att det är lika kul när kossorna springer runt maskinerna. Så de gav kossorna ett lass med matjord en bit bortifrån bygget. Kossorna älskar sin nya hög och spenderar all tid de kan i högen... Vi tror stenhårt på att lyckliga kor lever längre och producerar bättre!

Tjohooooo

Ansiktsmask ska ju va bra eller.....

Idag fick snygga kvigan Gerda en liten dotter. Pappan till kalven är Expo som jag tror ger fina och starka djur, hans enda nackdel är att han nedärver ett "dåligt" lynne så jag får pyssla extra mycket med Gerdas lilla dotter.
Kobajs på vallen

I dag tog jag mig lite tid och följde med grannen Anders ut på en vända när han spred ut flytgödsel på våra vallar. Nu längtar vi efter lite regn igen!!

Finfin grön traktor! Bara liiiiiite avundsjuk

Besök, biogas,brunt guld och hö

I dag lyckades min fina vän Emil slita sig från sina kossor i Skåne för att hälsa på mig och mina Prinsessor i Hjo. Han fick hjälpa mig och ströa hos kossorna, mata kalvarna med mjölk och kolla brunster på kvigorna. Vi passade också på att göra ett studiebesök på Hjordnära mejeri som ju ligger på gården där jag jobbar. Det var ett väldigt spännande och givande studiebesök. Tack Susanne för det varma mottagandet!
Tack Emil för hjälpen med kossorna, vi saknar dig redan!

I dag tog vi första "spadtaget" till den blivande biogasanläggningen. Biogasen kommer att levereras till Hjordnära mejeri som ligger på gården där jag jobbar. Så nu kommer snart mina Prinsessor leverera både mjölk och värme till mejeriet.

Det var mycket att göra i dag så jag hann inte ta någon bra bild på gödselspridningen. Men jag har njutit hela dagen av mullret av den gröna traktorn som kört ut det bruna guldet på vallarna. Till vår stora glädje kom det en regnskur på eftermiddagen så nu kan vallen lättare ta upp gödslet.

Åh vet ni vad det bästa är??
Jag har fått min stora önskan uppfylld. Mina kära kollegor pressade hösilage till "kalv och VIP-ko hö"
Balarna blev hemkörda i dag och står uppstaplade!! Tjooohoooooooooooo!!!!
Gräset bärgas och kossan är frisk

Hacka,packa täck, det eviga mantrat när ensilageskörden är i gång. Här packas det hackade gräset med hjälp av två glada gossar och deras lastmaskiner.

På gården så lejs det in en del maskiner till växtodlingen. Här kör Sigvard in ett lass gräs med sin hackvagn.

En del gräs ligger fortfarande kvar i strängen och väntar på att bli bärgat

Sigvard har sin vackra hund med sig som passar på att vara chaufför när det ges tillfälle. Eller så var de ett mjukt säte han ville komma åt.....

Här är Tore vår härliga kollega och en expert på att packa gräs i plansilon!

Medans gossarna samlar gräs till kornas vinterfoder så föds en liten kvigkalv. Vårt framtida hopp!

Det här är kossan 2018, hennes tjurkalv och bonden Bengt. Kossan 2018 har haft en tuff vecka med kramper och en väldigt tuff kalvning som resulterade i en kalkbrist. Ärligt talat så trodde jag nog att hoppet var ute för henne. Men vi som jobbar på gården har kämpat för att hålla henne vid liv och det är en oerhörd lycka när hon står upp och äter och dricker. Hennes lille prins har vi hjälpt lite, han har fått lite stödutfodring i napphink av oss när hans älskade mor varit sjuk.

En av alla våra prinsessor som njuter av livet på sommarbetet.